Huoneistotietojärjestelmä

Suomessa otetaan käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä kuluvan vuoden aikana. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot asunto-osakkeiden, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista ja panttauksista. 1.1.2019 jälkeen perustetut uudet asuntoyhtiöt perustetaan vain digitaalisesti, eikä uusia osakekirjoja enää paineta.

Uusi rekisteri parantaa osakehuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta sekä luotettavuutta. Rekisteri tarjoaa myös asuntoihin ja yhtiöihin liittyviä tietopalveluja.

Vanhojen taloyhtiöiden osakeluettelotietojen siirto huoneistotietojärjestelmään alkaa tämän vuoden aikana ja se toteutetaan vaiheittain. On tärkeää, että osakaskohtaiset tiedot ovat oikein siinä vaiheessa, kun tiedot siirretään uuteen järjestelmään.

Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta ja palveluista vastaa Maanmittauslaitos.

Huoneistotietojärjestelmä helpottaa työtä taloyhtiöissä, isännöinnissä, kiinteistövälityksessä, rahoituslaitoksissa sekä julkishallinnossa. Järjestelmä parantaa kansalaisen tiedonsaantimahdollisuuksia, kun tiedot osakehuoneistojen omistajista ja panttauksista löytyvät viranomaisen ylläpitämästä rekisteristä.

Lisätietoa huoneistotietojärjestelmästä löytyy osoitteesta https://osakehuoneistorekisteri.fi.

Teemme isännöintitoimistolla valmistelevaa työtä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtymisestä ja tulemme tiedottamaan kaikkia osakkaita tarkemmasta aikataulusta myöhemmin tänä vuonna.